HVAD ER DEN MEST VIRKSOMME PRÆVENTION?

BESKYTTELSE ER VIGTIGST

Ok, du er altså på udkig efter en ny præventionsmetode. Det kan være svært at navigere i de mange metoder, som findes på markedet, og beslutte hvilken metode, som vil kunne passe ind i dit liv og holde dig beskyttet.

Hvis en baby ikke er på ønskesedlen lige nu og her, er det vigtigt, at du kender til forskellen mellem 'perfekt' brug og ‘typisk’ brug – de to tal som viser, hvor sikre de forskellige præventionsmetoder er i brug. (Dette kan også forklare, hvorfor du sommetider hører, at sikkerheden for p-piller kan være så forskellig som 99% og 91% ...)

contraception after abortion

Perfekt brug er virkningen baseret på medicinske studier, som finder sted i et kontrolleret miljø, hvor der ikke er taget højde for, at der kan ske menneskelige fejl.

Typisk brug er virkningen ude i det virkelige liv, hvor der er taget højde for dagligdags ting, som fx. at man kan være syg, sove over sig, være på rejse, osv. Typisk brug er det mest realistiske tal, medmindre du er i stand til at overholde en utroligt streng rutine.

Generelt kan man sige, at jo mere permanent en metode er, jo mere virksom er den.
Sterilisation er den mest virksomme præventionsmetode (99 %+) – men den er også uigenkaldelig.

Langtidsvirkende præventionsformer virker i lang tid og indgives af læger, hvorved risikoen for, at der sker menneskelige fejl er mindre. Disse metoder omfatter hormonspiralen (99 %), kobberspiralen (99 %) og præventionsimplantatet (99 %). Disse metoder er fuldstændigt reversible; så uanset hvornår du får lyst til at blive gravid, kan du altid få dem taget ud igen.

For de metoder som kræver handling dagligt, ugentligt eller lige inden samlejet, er der større variation mellem tallene for 'perfekt' og ‘typisk’ brug. Eftersom der kræves en hel del af brugeren, viser disse metoder normalt et lavere tal for typisk brug. Når man skal vælge prævention, er det godt at indregne, hvor disciplineret man er, eftersom det har indvirkning på præventionsmetoden.

Et godt sted at starte er at sammenligne præventionsformerne her for at se sikkerheden ved typisk brug i forhold til de forskellige metoder.

Denne præventionstest kan også give dig og din læge et udgangspunkt for en snak om, hvad som passer til dig.

Tak, fordi vi må være med på en del af din rejse.

De bedste hilsner fra

Alle os hos #MINPRÆVENTION

Anbefalede blogs